Informatieavond groep 7
Open Podium
Open Montessori dag
Week van de Lentekriebels
De school wordt geschilderd
Ouderpeiling
Staking
De kunstwekenmusea

          

OPEN PODIUM
Morgenavond, vrijdag 8 maart om 18.30 uur, wordt het Open Podium gehouden.De kinderen laten u allerlei ingestudeerde acts zien. Dat kunnen liedjes, gedichtjes, dansjes, trucs etc. zijn. U weet misschien uit ervaring dat  het erg druk kan worden, dus kom op tijd. De voorstelling is in de Taalschool, maar u komt gewoon door de ingang van onze school binnen. Vanaf 18.15 uur bent u welkom.

INFORMATIEAVOND VO
De ouders van de kinderen van de groepen 7 worden van harte uitgenodigd voor de informatieavond over het vervolgonderwijs.
De avond is op maandagavond 11 maart en begint om 19.30 uur en wordt gehouden in het lokaal van Mieke. Deze voorlichting zal ongeveer drie kwartier duren.

TYPELESSEN
Komende maandag 11 maart wordt de 1e typeles door de Typetuin gegeven. Mocht u op het laatste nippertje besluiten dat uw kind ook deze lessen gaat volgen, dan kunt u uw kind nog opgeven. Voor meer informatie kijkt u op www.typetuin.nl

 

DE LENTEKRIEBELS
De week van de Lentekriebels wordt van 18 t/m 22 maart 2019 voor de 14e keer georganiseerd door de Rutgers WPF, samen met alle GGd’s in Nederland. Onze school doet bijna vanaf het begin mee en wij als team zien nog steeds de meerwaarde om een keer per jaar aandacht te besteden aan de thema’s relaties en seksualiteit, passend bij de leeftijd en belevingswereld van de kinderen.
De Week van de Lentekriebels heeft een speciale toolkit met allerlei ideeën voor activiteiten in de groep. Er is ook een vragenbox voor in de groep beschikbaar, zodat kinderen anoniem hun vraag over verliefdheid, verkering en puberteit kunnen stellen. Zo weten leerkrachten welke vragen er spelen en kunnen ze daar hun lessen op aanpassen.
De overheid steunt deze lessen: seksualiteit en seksuele diversiteit zijn ook toegevoegd aan de kerndoelen van het basisonderwijs. alle basisscholen van Nederland zijn verplicht hier aandacht aan te besteden.
Meer informatie:  www.weekvandelentekriebels.nl

DE SCHOOL WORDT GESCHILDERD.
Als u een regelmatige bezoeker van de school bent , zal het u ongetwijfeld opgevallen zijn dat er volop geschilderd wordt in de school. De donkere groen kleur gaat verdwijnen en de school zal dus een veel lichtere uitstraling krijgen.  
Wij rekenen erop dat het een langdurige klus gaat worden, die mogelijk nog het hele jaar gaat duren.

 

OPEN ( MONTESSORI ) DAG
Op woensdag 20 maart van 9.00 – 12.00 uur houdt de 2e Montessorischool een open dag.
Veel scholen van onze Stichting organiseren zo’n dag en dit is tevens open montessoridag. Mogelijk kunt u vrienden, familie of kennissen, die op zoek zijn naar een school, attent maken op deze mogelijkheid.
De kinderen van de bovenbouw verzorgen deze dag de rondleidingen.

STAKING
Op 8 februari hebben wij u een brief gestuurd over de landelijke staking van vrijdag 15 maart a.s. Hieronder nog even de feiten, waarom wij staken.
Het is een protest tegen het uitblijven van plannen om voldoende te doen aan werkdruk en de achterstand in onderwijssalarissen in relatie tot vergelijkbare opleidingen.
Wij als team van de 2e Montessorischool hebben ons geschaard achter de oproep om deze vrijdag de deuren van de school dicht te houden en te gaan protesteren in Den Haag. Wij zijn het nadrukkelijk eens met het feit dat er meer  aandacht aan de omstandigheden in het onderwijs geschonken moet worden.
Er zijn echter vele andere zaken die de nodige aandacht verdienen:

 • de hoge werkdruk
 • het schrijnende tekort aan gekwalificeerde leerkrachten en invallers
 • de minimale middelen om methodes te vervangen
 • meer handen in de groepen, gezien het feit dat er steeds meer zorgkinderen binnen de reguliere basisscholen opgevangen worden.
 • kleinere groepen
 • het tekort aan voorzieningen voor onderwijsondersteunend personeel.
 • het tekort aan faciliteiten voor de directies

Wij rekenen op uw begrip !

 

OUDERPEILING
Vorige maand bent u uitgenodigd de oudertevredenheidspeiling in te vullen. Aan al diegene, die al de moeite hebben genomen dit te doen, ontzettend dank. Wie er nog niet aan toegekomen is, wil ik vragen dit alsnog te doen. Wij rekenen op u!

 

DE KUNSTWEKENMUSEA ZIJN OPEN! (reminder)
De leerlingen hebben allemaal hard gewerkt aan hun creatie voor De Kunstweken. Echte kunst verdient het door zoveel mogelijk mensen bewonderd te worden. Daarom zijn alle werkjes nu ook te zien in een speciaal voor iedere kunstenaar gemaakt online museum.
Kijk in de Museumfolder van uw kind. Met behulp van de folder die de kinderen hebben ontvangen nodigen ze (samen met u) eenvoudig alle familie en vrienden uit voor hun eigen museum mèt heuse museumshop. Echte fans kunnen hier leuke spulletjes met de tekening erop bestellen. Unieke aandenkens die u nog langer laten genieten van de kunst van uw kind!
Goed om te weten

 • De werkjes van de kinderen die hun museum geopend hebben, verschijnen automatisch ook in de galerie van de klas en dat is belangrijk voor het vervolg van ons project: Zien & Bespreken.
 • Museum open = een gratis wenskaart van de eigen tekening!
 • Alle aankopen zijn geheel vrijblijvend. Met uw bestelling maakt u dit project echter mogelijk (onze school hoeft hier verder niets voor te betalen) en steunt u ook nog eens het Jeugdfonds Sport & Cultuur.
 • Op 11 maart sluiten alle musea automatisch en wordt een start gemaakt met de productie van de bestelde souvenirs. Dus nog maar een paar dagen !!
 • Ongeveer 2 weken later worden deze in een tasje meegegeven aan uw kind.
  Lukt het openen van het museum niet? Ga dan naar www.kunstweken.nl en klik bovenin op  ‘Inloggen’ en dan op ‘Naar jouw museum’. Veel plezier met het kunstwerk van uw kind!

TAAL VOOR THUIS.
Wil je leren hoe je je kind kan helpen met huiswerk maken, of met leren lezen? Wil je beter begrijpen hoe de basisschool werkt, en hoe bijvoorbeeld een tien minutengesprek gaat? Of wil je weten welke rol jij als ouder kunt spelen op school? Meld je dan aan voor de cursus Taal voor Thuis! Tijdens deze cursus van 12 lessen leer je over het onderwijs dat jouw kind volgt, en hoe jij daarbij kan helpen.
Taal voor Thuis is speciaal voor ouders met kinderen van 6 tot 12 jaar, en is ook geschikt voor mensen met een andere taalachtergrond. Je moet wel Nederlands kunnen spreken vanaf niveau A2.Taal voor Thuis start op 21 maart in de bibliotheek in Huizen. Elke donderdagochtend van 09.30 tot 11.00 uur is er les in de bibliotheek, behalve tijdens de meivakantie.
Er is beperkt plek, dus meld je gauw aan! Je kan hiervoor bellen/whatsappen/e-mailen naar Suzanne Kramer: skramer@bibliotheekgooienmeer.nl | 06-45 61 57 73.

 

MIJN KIND HEEFT VRAGEN OVER SEKS. HOE MOET IK EROP REAGEREN ?
VRAAG VAN DE MAAND Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek | maart 2019

Je kind stelt uit het niets een vraag over seks, bijvoorbeeld: Waar komen baby’s vandaan? Of ze hebben ergens een woord gehoord en willen weten wat dat betekent. Het overvalt je misschien en je denkt “wat moet ik hier nu op zeggen?’ Wat vertel je wel en wat vertel je niet? Welke informatie is geschikt voor je kind?
Voor volwassenen heeft seksualiteit een hele andere lading dan voor kinderen. Seksuele ontwikkeling is een breed begrip. Het gaat niet alleen om seks maar ook om gevoelens, je eigen lichaam, zelfbeeld, relaties aangaan, respect hebben voor jezelf en elkaar. Deze ontwikkeling start al vanaf dat je kind baby is!
Krijg je plotseling een vraag over seks?. Ga in gesprek, gewoon doen! Ga in op de vraag en geef een kort en leeftijdsadequaat antwoord. Mocht je kind meer willen weten, dan stellen ze die vragen vanzelf. Het is belangrijk om het zo vroeg mogelijk over seksualiteit te hebben. Zo kun je je kind jouw normen en waarden overbrengen. Stelt een jong kind de vraag: ‘waar komen baby’s vandaan?’ Dan kan je dit gewoon biologisch uitleggen. Dus over een zaadje en een eitje. Een kind zal dit zo aannemen en zal er totaal geen gêne bij voelen als er over seks gepraat wordt. Puberteit
Wanneer kinderen in de pubertijd komen krijgt seksualiteit steeds meer dezelfde lading als voor een volwassene. Pubers nemen niet alles meer aan wat je als ouder daarover te zeggen hebt. Op die leeftijd zullen ze hun informatie via internet, social media of vrienden verzamelen. Ze kunnen dan een vertekend beeld krijgen. Daarom is het belangrijk om ook op deze leeftijd te blijven uitleggen waar seksualiteit en liefde over gaan. Al vindt je puber het misschien gênant om met jou over seks te praten, kaart het onderwerp toch regelmatig aan.
Informatie
Vind je het lastig te weten wat je je kind op welke leeftijd kan vertellen dan kun je de boeken van Sanderijn van der Doef raadplegen. Zij heeft boeken geschreven over het thema seksualiteit gericht op bepaalde leeftijdscategorieën.

■ ‘Ik vind je lief’ voor 4 – 7 jarigen

■ ‘Jij ook op mij’ voor 8 – 11 jarigen

■ ‘Het puberboek’ voor 11/12 jarigen

De 3de week van de maand maart is het de Week van de Lentekriebels, het thema seksualiteit staat deze week centraal. De 2e Montessorischool doet hier ook aan mee. Zie het stuk hierover in deze nieuwsbrief. Mocht je zelf meer informatie willen dan je kijken op www.weekvandelentekriebels.nl . Heb je vragen of behoefte aan een gesprek, neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee!

Copyright Gooische Montessorischool 2024, websitedesign Made by Marne