Deze keer met o.a

De avondvierdaagse

Gezonde school

Kamp

Schoolreisje

Schoolplein

Evaluatie Mad Science

AVONDVIERDAAGSE.
Lang leek de avondvierdaagse dit schooljaar niet door te gaan. Er waren gewoon te weinig vrijwilligers. Ook was het organisatie het zat dat er vervelende incidenten plaats gevonden hebben ( overigens zijn  er geen aanwijzingen dat onze school daar bij betrokken geweest is). Ook zijn er vanuit de school altijd vrijwilligers nodig om de inschrijving, begeleiding etc. goed te regelen. Dit schooljaar zijn Hanneke en Evelien daar ontzettend druk mee geweest, dank daarvoor.
Vandaar dat ik alle ouders en begeleiders die meelopen vraag of ze er nadrukkelijk op toe willen zien dat onze kinderen zich netjes gedragen! Spreek de kinderen aan als ze zich niet aan de afgesproken regels houden. Ik reken op uw medewerking.
De kinderen die meelopen met de avondvierdaagse mogen vrijdagmorgen 24 mei een uurtje later op school komen. De kinderen van de groepen 3-4 van Coby en Marije die meelopen,  komen ook om half 10 op school. Alle andere kinderen van de groepen 3-4 moeten echter wel om 8.10 uur op school zijn, want zij gaan  die dag zwemmen. Zij verzamelen in de klas van Marije.
Gezonde beloning bij Avondvierdaagse – Tips van de GGD
Van maandag 20 t/m donderdag 23 mei 2019 vindt de jaarlijkse jeugdavondvierdaagse plaats. GGD Gooi & Vechtstreek juicht dit sportieve en gezellige evenement toe: bewegen is immers gezond!
Voor de kinderen is het meedoen met de jeugdavondvierdaagse een hele prestatie.Van oudsher werd deze prestatie beloond met bloemen. Helaas bestaat de beloning tegenwoordig vaak uit snoep en frisdrank. Ook onderweg wordt er vaak gesnoept en zoete frisdrank gedronken. Dat is niet goed voor het gebit en draagt ook bij aan overgewicht. Daarom is de GGD voorstander van een gezonde beloning.
Hieronder een aantal tips:
Als u uw kind tijdens de jeugdavondvierdaagse iets lekkers mee wilt geven, kies dan eens voor iets waar weinig calorieën (uit suiker en/of vet) in zitten, bijvoorbeeld zoute popcorn, suikervrije kauwgom, een stuk fruit. In de periode voor en tijdens de jeugdavondvierdaagse kunt u bij de groenteman lekkere snoeptomaatjes en kleine komkommertjes kopen.
Geef uw kind een flesje water mee in plaats van limonade of andere drank. Dit is ook goed voor de tanden.
Als beloning voor het uitlopen van de avondvierdaagse kunt u in plaats van snoep iets anders geven, bijv. een bosje bloemen, een (bloemen) krans of een ander klein cadeautje.Als uw kind tijdens de avondvierdaagse toch veel snoep heeft gekregen van anderen, stop dit dan in een snoeptrommel. Laat uw kind bij een drinkmoment zelf wat uitzoeken uit de snoeptrommel. Houd het als ouder bij één snoep- en frisdrank moment.
Let op dat plakkerigheid van snoepgoed slecht is voor het kindergebit. Kinderen hebben vaak diepe groeven in hun kiezen waar etensresten in blijven zitten. Wanneer een product plakkerig is, blijft dit lang in de groeven ‘zitten’ waardoor er eerder kans op gaatjes is.
Wilt u meer informatie?
Voor meer informatie over gezonde voeding kunt u terecht bij de afdeling jeugdgezondheidszorg, 035 – 6926350 of kijk op www.gooiinbeweging.nl

 

 

SCHOOLPLEIN
Zaterdag 18 mei om 9.00 uur gaan we met een aantal ouders het groen op het schoolplein onder handen nemen. Er zal gesnoeid en gewied moeten worden. We krijgen daarbij assistentie van het tuinbedrijf Rebel. Mocht u zin hebben om een handje te helpen, dan bent u van harte welkom. Neemt u dan zelf tuingereedschap mee?

 

GEZONDE SCHOOL.
Zoals bekend zijn we al weer enige tijd een Fitte en Gezonde School. Ieder jaar werken we weer aan een nieuw item. Dit schooljaar is het onderwerp “Voeding” en het komend schooljaar gaan we aan “Sport en Beweging” werken. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen op scholen waar veel aandacht besteed wordt aan beweging en voeding,  significant beter scoren dan vergelijkbare scholen.

 

KAMP

De groepen 7-8 gaan van maandag 27 mei t/m woensdag 29 mei op hun jaarlijkse schoolkamp. Veel sport, spel, gezelligheid , laat opblijven etc.  De kinderen gaan op de fiets naar het YMCA terrein in Leusden. We maken al jaren gebruik van deze accommodatie en iedere keer weer hebben de kinderen hier een geweldig kamp. Duimt u voor mooi weer, zeker als de kinderen op de fiets zitten ? Wij wensen deze groepen veel plezier! U krijgt nog aparte brieven met meer informatie over het kamp van uw kind(eren).
D
e groepen 3 t/m 6  gaan dit schooljaar een week later op kamp. Zij gaan een week later op kamp ; van maandag 3 juni t/m woensdag 5 juni. De groepen 3-4 gaan naar Wijk aan Zee, terwijl de groepen 5-6 naar de Lage Vuursche gaat. Natuurlijk hopen wij ook voor hen op mooi weer, zodat we alle geplande activiteiten buiten kunnen doen. Duimt u voor ons !
De bussen vertrekken van en komen aan op de parkeerplaats bij de voetbalvelden van Huizen. De volgende dag, donderdag 6 juni zijn de kinderen van de groepen 3 t/m 6 vrij.

 

S

SCHOOLREISJE
Donderdag 6 juni hebben de kleuters hun jaarlijks schoolreisje. Zij gaan naar met de bus naar zorgboerderij de Boterbloem in Amerongen. De ouders van de onderbouw hebben daar een aparte brief over gekregen.

GRATIS E-BOOKS – VAKANTIEBIEB
Dankzij de VakantieBieb blijven duizenden kinderen in de zomer doorlezen. Dat is een geweldige ontwikkeling, want doorlezen in de zomer voorkomt een terugval van het AVI-niveau. De VakantieBieb stimuleert kinderen om te lezen tijdens de zomervakantie en biedt een brede selectie van maar liefst 50 e-books voor het hele gezin.
De VakantieBieb-app is een zomercadeautje van de Bibliotheek en gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store. U hoeft hiervoor geen lid te zijn van de bibliotheek. De VakantieBieb opent op 1 juni. Vanaf 1 juli zijn ook de boeken voor volwassenen beschikbaar. De VakantieBieb is geopend tot en met 31 augustus.

EVALUATIE MAD SCIENCE
Met veel plezier hebben we een science show en naschoolse cursus verzorgd op de 2e Montessorischool. De evaluatie met de deelnemers is afgerond en wij delen de resultaten graag met u.
De betreffende cursusronde werd gemiddeld als volgt beoordeeld:

  • Wat vond uw kind van de Mad Science show op school?  8,7
  • Wat vond uw kind van de naschoolse cursus?  8,7
  • Voldeed de naschoolse cursus aan de verwachtingen van uw kind?  8,3
  • Hoe ging het inschrijven voor de naschoolse cursus?  8,9
  • Vond u de communicatie over de naschoolse cursus vanuit Mad Science duidelijk?  8,8
  • Zou u het leuk vinden als Mad Science volgend schooljaar terugkomt op school? > 8,6
    Hieronder een greep uit de leuke en leerzame antwoorden op de open vragen:
  • “Mijn dochter vond het fantastisch en ziet nu al uit naar volgende jaar! wat ons betreft mogen jullie vaker langs komen :)”
  • “Kinderen die niet actief meedoen en de sfeer verpesten uitsluiten.”
  • “Hij is elke keer weer heel enthousiast thuis gekomen en vond de donderdag een feestje! Alle meegenomen spullen worden in een kastje bewaard en hij kan er veel en goed over vertellen. Dank voor deze super cursus. Hij staat al te trappelen om volgend jaar weer mee te gaan doen.”
  • “E-mail vooraf heel goed. Dan weet je waar je met je kind over kan praten. Anders hoor je niet veel.”
  • “Complimenten voor het feit dat er ieder jaar een ander programma wordt aangeboden! En voor wat jullie deze jongen kinderen al mee kunnen geven aan kennis en interesse! Ik ben aangenaam verrast over hoeveel hij geleerd heeft.”
  • “Erg leuk, hij wil volgend jaar weer en naar kamp….helemaal science mad.”
  • “Op internet meer informatie over de opdrachten die mee naar huis gingen. Ik vond ze als ouder soms best moeilijk :-)”
  • “Hij heeft weer ontzettend genoten! Je merkt dat het in zijn straatje past: met een beetje gekkigheid iets leren. Onze dank daarvoor!”

STTC KIDS = FHKIDS
STTC Kids heeft een nieuwe naam: FH Kids.  Door de eerdere fusie van STTC met FysioHolland, is er lang gebrainstormd over hoe het Kids-team zou komen te heten. Uiteindelijk is er besloten om dit ‘FH Kids’ te laten zijn. Het STTC Kids-logo zal langzaam verdwijnen, en zal plaatsmaken voor het logo van FysioHolland.
Onze werkwijze zal ongewijzigd blijven en wij zullen dezelfde kwalitatief hoogwaardige zorg blijven leveren. Mocht u hierover vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

VRAAG VAN DE MAAND; MIJN KIND SLAAPT SLECHT.
Mijn kind slaapt slecht. Hoe zorg ik voor een betere nachtrust voor ons?
Slaappatroon.
Het ene kind slaapt makkelijker in en langer door dan het andere kind. Nachtmerries en slaapwandelen zijn niet ongewoon en horen bij de ontwikkeling van kinderen. Sommige kinderen kunnen moeilijker in slaap komen of worden ’s nachts wakker. Anderen zijn ’s morgens heel vroeg wakker of juist niet wakker te krijgen. Soms kan een bepaald slaappatroon maken dat een kind (of een ouder 😉 overdag minder fit of prikkelbaar is. Als dat het geval is bij jouw kind dan kan het handig zijn om te kijken of je het slaappatroon van je kind kan verbeteren.
Een ongewenst slaappatroon ontstaat meestal al in peutertijd. Dit heeft te maken met de ontwikkelingsfase waarin je kind zit. Je kind ontdekt dat hij een eigen persoontje is met een duidelijke eigen wil. In deze periode; ook wel de “peuterpubertijd” genoemd, zeggen peuters graag overal nee tegen. Ook tegen het naar bed gaan. Daarnaast leven peuters nog in een magische wereld. Zij begrijpen lang niet alles van wat er om hen heen gebeurt. Dat je kamer van het ene moment van licht het volgende moment zomaar donker kan worden door het lichtknopje uit te doen gaat hun bevattingsvermogen ver te boven. Hun magische wereld maakt ook dat fantasie en werkelijkheid door elkaar heen lopen. Zo kunnen monsters en krokodillen uit een verhaal daadwerkelijk onder het bed verstopt zitten. Tenslotte kan het zijn dat je peuter ook minder goed slaapt door scheidingsangst. Hiermee wordt bedoeld dat hij bang wordt zodra een vertrouwde figuur uit zijn wereldje niet meer om hem heen is.
Tips:
Om goed te kunnen slapen, heeft je kind een voor hem veilige en rustige omgeving nodig. Het invoeren van een vast bedritueel kan daarbij helpen. Hieronder vind je tips voor een goede nachtrust voor je kind:  

Zorg voor een prettige slaapplek. Gebruik een nachtlampje als je kind bang is in het donker of laat de deur op een kier.  
Stem de hoeveelheid slaap en de bedtijd af op de slaapbehoefte van je kind.  
Probeer zoveel mogelijk vaste slaaptijden aan te houden.  
Neem de tijd voor het naar bed gaan: je kind heeft deze tijd nodig voor de overgang van waken naar slapen.  
Zorg iedere avond voor dezelfde routine, bijvoorbeeld: aankondigen van de bedtijd, uitkleden, wassen en tandenpoetsen, samen kletsen of (voor)lezen. Een kleine ontspanningsoefening of (voet) massage kan ook heel helpend zijn voor een goede nachtrust.
Blijf in de buurt als je kind angstig is. Jou nog kunnen horen kan geruststellend zijn. Let op! Gebruik liever geen telefoon, tablet of spelcomputer in bed: het gebruik van deze apparaten stimuleert de hersenen juist om wakker te blijven.
Als je kind ’s nachts wakker wordt kun je het volgende doen:  
Praat met je kind als hij bang is of naar heeft gedroomd: bij een nachtmerrie weet je kind zich nog goed de inhoud te herinneren en is hij bang. Je kind heeft behoefte aan troost, voordat het weer rustig kan gaan slapen.  
Laat je kind weten dat je in de buurt bent. Het idee dat je kind altijd naar je toe kan gaan als hij niet kan slapen, helpt je kind om juist wel in zijn eigen bed te blijven.  
Creëer geen gewoonten waar je niet aan vast wil komen te zitten zoals bij je kind blijven tot hij slaapt. Je kind leert zo niet dat alleen inslapen ook veilig is en zal je steeds weer nodig hebben om zich veilig te voelen bij het (in) slapen.  
Laat je kind in zijn eigen bed slapen: hiermee voorkom je dat hij eraan went om bij jou te slapen en je in een vicieuze cirkel terecht komt, waarbij je kind niet meer zonder jou kan slapen.
Al deze dingen al geprobeerd, maar geen resultaat? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee!
Meer weten? Op onze website www.jggv.nl  geven wij praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden. Hier tref je ook ons cursusaanbod en informatiemateriaal voor ouders.

Copyright Gooische Montessorischool 2024, websitedesign Made by Marne